Makreel

Wat veel mensen niet weten is dat makreel familie is van tonijn
Makreel is een planktoneter. Ze zwemmen in de zomermaanden in grote scholen in de oppervlakkige waterlagen, op jacht naar roeipootkreeftjes, vlokreeftjes, vislarven en dergelijke. Vooral na de paaitijd jagen ze ook op haring, sprot en zandspiering. Daarbij komen ze in de zomer tot dicht aan de kust. Men heeft melding gemaakt van scholen makreel die 9 km lang, 4 km breed en 40 meter diep waren. Makreel wordt met trawlers bevist in de noordelijke Noordzee en de noordoost- Atlantische wateren; de soort is van groot commercieel belang. Makrelen kunnen 60 cm lang en 20 jaar oud worden. Als het zeewater kouder wordt laat de makreel zich naar de zeebodem zakken en gaat daar in een soort 'winterslaap': ze eten dan erg weinig.

Makreel is dus niet alleen heel gezond, maar ook erg lekker
Makrelen hebben geen zwemblaas. Dit stelt ze in staat om snel te duiken in diep water of om snel naar de wateroppervlakte te stijgen. Het zijn bijzonder snelle zwemmers, die veel zuurstof nodig hebben. Daarvoor moeten ze continu blijven zwemmen om er voor te zorgen dat er voortdurend zuurstofrijk water door hun kieuwen stroomt. Makrelen zijn aan het eind van hun derde levensjaar geslachtsrijp. De vrouwtjes leggen in de zomermaanden ongeveer 1250 eitjes per gram lichaamsgewicht. Elk eitje bevat een oliedruppeltje, waardoor het 7 tot 9 meter onder het wateroppervlak blijft zweven. Na vier dagen komt het eitje uit en begint de larve zijn plankton-bestaan.

Gerookte makreel
Makreel bevat een stof die het bloed verdunt, de bloeddruk verlaagt en beschermd tegen hart- en vaatziekten. De ontstekingsremmende werking helpt bovendien bij gewrichtspijn. Naast heel gezond is de makreel ook heel lekker. Zeker wanneer deze 4 uur ambachtelijk wordt gerookt op basis van eikensnippers. Een lekkere en verantwoorde vis als ideale aanvulling voor het relatiegeschenk.